Van Harte Opvoeden

De training voor ouders en iedereen die regelmatig omgaat met kinderen.

Kinderen worden warmer dan ooit ontvangen. Toch ervaren veel ouders dat het thuis soms anders gaat dan zij zouden willen. Ja, we genieten van ze maar soms...

Ik ben gek op mijn kinderen maar er zijn van die situaties waar ik niet goed mee om weet te gaan. Wat ik ook probeer, het lijkt geen effect te hebben."

"Ik zie ik mezelf soms dingen doen die ik eigenlijk helemaal niet wil doen.
Ik voel me dan machteloos omdat ik graag anders wil reageren
maar niet goed weet hoe!’

En dat is niet vreemd. Wat we van opvoeden hebben geleerd is immers vooral wat we aan opvoeding hebben ervaren. Veel methoden uit onze jeugd passen niet meer in deze tijd.
De meeste ouders willen graag dat hun kinderen voor zichzelf en anderen leren zorgen, zich verantwoordelijk voelen voor hun gedrag, kunnen samenwerken en rekening houden met andere mensen. Maar hoe stimuleer je dat?

Hoe leert een kind lopen? Hoe leert een kind fietsen? Door veel te oefenen, door te vallen en weer op te staan. Iedere keer opnieuw terwijl ouders in vertrouwen bemoedigen: ‘ja, zo gaat het goed, het lukt je wel!’ Op deze manier blijft een kind moedig oefenen, ontwikkelt het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Het aanleren van sociale vaardigheden gaat op dezelfde manier. Kinderen proberen allerlei gedrag uit om uit te zoeken wat helpend is en wat niet. Ouders en andere opvoeders kunnen hen daarbij helpen door vertrouwen te hebben in de vermogens van het kind zich positief en sociaal te ontwikkelen. En door zelf het goede voorbeeld te geven natuurlijk! Ouders geven door hun eigen gedrag de richting aan.

Laat als ouder zelf het gedrag zien dat jij je kind wilt leren.

Kinderen leren verantwoordelijkheid dragen door verantwoordelijkheid te krijgen.
Kinderen leren zelfstandig te denken door gevraagd te worden naar hun mening.
Kinderen leren samenwerken door mee te helpen, mee te mogen doen.

Kinderen leren wanneer ouders hen in staat stellen gedrag te oefenen dat zij later nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren.
Kinderen leren wanneer zij fouten mogen maken en, in plaats van straf, in staat worden gesteld te leren van de gevolgen van hun gedrag. 

Op deze manier ervaren kinderen dat zij 'goed genoeg' zijn, 'erbij horen', 'er toe doen' en 'nieuwe vaardigheden kunnen leren'.
Zo ontwikkelen zij veerkracht om tegenslagen moedig het hoofd te bieden. En dat is precies wat kinderen nodig hebben om zich gezond en sociaal te kunnen ontwikkelen! 

In de training ‘Van Harte Opvoeden’ leren ouders en andere opvoeders met kinderen omgaan vanuit een innerlijke bemoedigende houding gebaseerd op het vertrouwen:
  • dat ieder kind, zoals het is, goed genoeg is en in staat is zich te ontwikkelen
  • dat iedere ouder, zoals hij of zij is, goed genoeg is en in staat is zich te ontwikkelen

De training is een must voor iedere ouder/opvoeder die op een bewuste en bemoedigende manier met kinderen en zichzelf wil omgaan. 

Alles wat je aandacht geeft, groeit.
Welk gedrag geef jij aandacht?

In de training komen de volgende thema's aan de orde:

1. Wat is bemoediging en hoe bemoedig ik mijn kind?
2. Bemoediging als basis voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen.
3. Waarom reageer ik zoals ik doe, terwijl ik eigenlijk anders wil?
4. Kinderen laten leren van de gevolgen van hun gedrag zonder straf en beloning.
5. Hoe krijgen we een prettige sfeer in huis waarin iedereen zich gerespecteerd voelt?
6. Hoe bemoedig je in lastige situaties?
7. Het gevolg van etiketteren en negatief praten over je kind.
8. De lucht klaren wanneer het toch eens mis gaat tussen jou en je kind.

Ervaringen van deelnemers


Als handboek wordt gebruikt: 'Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden' door Theo en Julitta Schoenaker, John M. Platt, ISBN 9076907-02-1, Uitgeverij Anode